Berekening van de BPM voor de invoer van auto’s

Betaling van de BPM belasting op de invoer van auto’s. Waar staat BPM voor als het om de invoer van auto’s gaat? Als je een nieuw of oud voertuig uit een ander land invoert, moet je de belastingdienst de overgebleven BPM (belasting op personenauto’s en motorrijwielen) betalen.

De resterende BPM kan op verschillende manieren worden geschat, waarbij de hoeveelheid resterende BPM door een aantal parameters wordt bepaald. Bij de berekening van de BPM wordt rekening gehouden met factoren als marktwaarde, leeftijd, en CO2 uitstoot.

Heb je een voertuig op het oog en wil je weten hoeveel rest-BPM je kunt verwachten? Dan kun je contact opnemen met CarTax. Wij kunnen je een professionele en erkende BPM taxatie bezorgen, zodra de auto ingevoerd is.

Berekening van de BPM voor de invoer van auto's

Berekeningswijzen voor BPM invoer

Je moet de BPM invoer aangeven nadat je droomauto door de RDW is gecertificeerd. Er zijn drie benaderingen die voor de berekening van de BPM gebruikt kunnen worden. Je hoeft alleen rest-BPM te betalen als het om een tweedehands buitenlandse auto gaat. We overlopen de drie manieren om residuele BPM te berekenen.

1. Een forfaitaire betaling Afschrijvingstabel voor BPM
De BPM afschrijving wordt afgeleid op basis van leeftijd en een vooraf bepaald afschrijvingspercentage als je de vaste BPM afschrijvingstabel gebruikt om de BPM invoer te berekenen. Het afschrijvingspercentage is voor elk merk en type voertuig gelijk.

2. De waarde van de prijslijst
De techniek van de prijslijstwaarde houdt rekening met de restwaarde van de ingevoerde auto in Nederland. De prijslijst waardeberekening is te verkiezen boven de BPM afschrijvingstabel als de importauto in redelijke staat is. Omdat rekening gehouden wordt met leeftijd, accessoires, modeltype, en kilometerstand van de ingevoerde auto, motorfiets of kampeerauto, is het te bepalen BPM bedrag vaak kleiner. Het is mogelijk dat een auto in een erkende prijslijst een grotere afschrijving heeft, waardoor het BPM bedrag aanzienlijk lager uitvalt. Dit is vaak het geval bij nieuwere auto’s.

3. Een taxatierapport dat geverifieerd is
Wanneer een auto, motorfiets of kampeerauto schade of andere waardeverminderende factoren heeft, wordt de BPM invoer berekend met behulp van een geverifieerd taxatierapport. Bijvoorbeeld als er sprake is van achterstallig onderhoud, een schadeverleden, of als het voertuig als huurvoertuig gebruikt is. Als de auto niet in de prijslijst voorkomt, wordt een BPM taxatie gebruikt. Hoewel een BPM taxatierapport, uitgegeven door een geregistreerde BPM taxateur zoals CarTax iets meer kost, is het BPM voordeel vaak groter.

BPM werd in het verleden berekend wanneer een auto werd ingevoerd.

De BPM wetten en berekeningsmethodes veranderen bijna elk jaar. Om verschillen tussen eerder en later geregistreerde auto’s te voorkomen, mag de BPM berekend worden op elke toegestane manier tussen de datum van vandaag en de eerste registratiedatum van de auto. Dit is meestal hetzelfde als het bouwjaar.

Daardoor is het mogelijk de meest voordelige berekeningswijze te kiezen. Dit wordt ook wel de BPM op invoer automobiel historische berekening genoemd. Bij CarTax houden we altijd rekening met de optimale benadering voor de berekening van de belasting op importauto’s, kampeerauto’s of motorrijtuigen.

De CO2 uitstootwaarde is een belangrijk aspect van de historische BPM berekening. De NEDC-meetmethode werd gebruikt tot 1 juli 2020, toen de WLTP-meetmethode ervoor in de plaats kwam. De WLTP waarde wordt altijd gebruikt als de eerste toelatingsdatum op of na 1 juli 2020 ligt. Als zowel het ingangsjaar als het huidige jaar berekend kunnen worden, wordt het voordeligste gekozen.

BPM-waardering voor de invoer van auto’s die het voordeligst is

CarTax berekent de BPM waarde van een auto-import volgens de meest voordelige benadering. De BPM afschrijvingstabel, de prijswaarderingslijst, of een gevalideerd taxatierapport kunnen hiervoor gebruikt worden. Je krijgt binnen 24 uur een uitputtend BPM taxatie-onderzoek, waarmee je het BPM aangifteproces kunt beginnen.

Wij kunnen overal in Nederland een BPM taxatie doen. Je kunt een afspraak maken op ons kantoor of ons naar je toe laten komen. Neem contact met ons op om een schatting te krijgen van de waarde van je ingevoerde caravan, camper, auto, of ander voertuig.

Afhankelijk van de situatie wordt de berekeningsmethode gebruikt die de laagste BPM berekening oplevert. Natuurlijk kiezen we de methode die voor jou het beste is. Wil je meer informatie of uitleg over de verschillende technieken om de BPM van auto-import te berekenen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met CarTax. We helpen je graag bij het verkrijgen van je ideale voertuig uit een ander land.

Bron: Auto importeren bpm

Nieuwste blogs

Lees ook

Leer beter verkopen

Leer beter verkopen

Leer beter verkopen zodat je meer sales krijgt, meer investeerders kunt binnenhalen, en meer partnerschapsovereenkomsten