Welke aspecten van het importeren van een auto vragen speciale aandacht

Op welke specifieke details moet men letten bij het invoeren van een auto? Ook al is het nu veel eenvoudiger om een voertuig in onze natie binnen te brengen, toch wordt de procedure om een auto in Nederland te kopen nog steeds op een andere manier afgehandeld dan in andere landen. Er is een aanzienlijke hoeveelheid arbeid die verricht moet worden. Het is niet moeilijk, maar je moet wel op heel wat specifieke informatie letten. En als je toch fouten maakt, kunnen die heel duur blijken te zijn om te herstellen. Daarom is een gedegen planning echt nodig.

Er zijn een aantal essentiële factoren waaraan je moet denken als je de invoer van een motorvoertuig overweegt. CarTax geeft je een keur aan controles en aanwijzingen over de belangrijke aspecten van het invoeren van een voertuig.

Welke aspecten van het importeren van een auto vragen speciale aandacht

Waar ben je precies van plan de ingevoerde auto te kopen?

Als je ergens anders in de wereld heen gaat, ga je niet zomaar een auto kopen zonder eerst je huiswerk te doen, precies zoals in Nederland. In Nederland is een aanzienlijke hoeveelheid informatie gemakkelijk beschikbaar voor het grote publiek, maar in andere naties is die informatie ofwel helemaal niet beschikbaar, ofwel uiterst moeilijk te verkrijgen. Daarom is het bij de aankoop van een importvoertuig uiterst vitaal om zaken te doen met een gerenommeerde dealer of verkoper. Ook al voegt het iets meer toe aan de totale prijs van het voertuig, het is in je eigen belang om de aankoop bij een erkende dealer te doen, zodat je in de toekomst voor problemen kunt wegsturen.

Doe wat onderzoek naar de geschiedenis van de geïmporteerde auto

Zorg ervoor dat de eisen die aan de papieren van de auto gesteld worden iets zijn waarvan je op de hoogte bent. Het antwoord op deze vraag verschilt nogal van natie tot natie. Vooral als je in Duitsland bent, wil je er zeker van zijn dat de autopapieren die je bekijkt geldig zijn. Waar moet je op letten bij het importeren van een auto naar Duitsland? In het bijzonder zijn dat de papieren voor het voertuig. Dit komt doordat in Duitsland huurauto’s, leenauto’s en lease-auto’s allemaal verkocht worden met blanco autopapieren. Deze blanco documenten zijn door deze kwetsbaarheid kwetsbaar om gestolen te worden en dan op een oneigenlijke manier gebruikt te worden. Als je overweegt een auto te kopen die in Duitsland gemaakt werd, moet je je van dit feit bewust zijn. Bovendien ga je een Certificaat van Oorsprong en een Certificaat van Voertuigeigendom (COC en CVO) nodig hebben. Als je in Nederland een kenteken aanvraagt, moet je de RDW de bovengenoemde gegevens verstrekken.

Bij het invoeren van een auto is vervoer nodig

Een tijdelijk exportkenteken krijgen is een slim alternatief om over na te denken als je een voertuig vanuit een ander land naar Nederland wilt rijden. Hiermee kun je het voertuig legaal overbrengen. Daarbij hoort een verzekering tegen derden. Bedenk dat het tegen de wet is om in Nederland een motorvoertuig te besturen terwijl je kentekenplaten uit een ander land draagt. Dit is iets waar je rekening mee moet houden. Omdat er geen BPM of wegenbelasting betaald wordt, ziet de douane dit als een poging om belastingen te ontduiken. Het is niet mogelijk een eendagskentekenplaat van de RDW te krijgen, omdat zo’n plaat alleen gebruikt kan worden op dezelfde dag als de RDW keuring. Bovendien is dit iets dat alleen bij de RDW gedaan kan worden in combinatie met het plannen van een afspraak voor de keuring. Een aanhangwagen huren of gebruik maken van een autoambulance is je beste gok als het gaat om het overbrengen van een ingevoerd voertuig.

CO2 uitstoot import auto

Er zijn talloze advertenties die onjuiste informatie geven over de CO2 uitstoot van de import auto. Bovendien is het aan jou om uit te zoeken of de WLTP of NEDC regel op je auto van toepassing is, om er aan te voldoen. Besteed speciale aandacht aan auto’s die voor het eerst geregistreerd zijn in een land dat geen lid is van de Europese Unie (EU). Deze auto’s hebben meestal veel hogere niveaus van kooldioxide-uitstoot dan gelijkwaardige modellen die in Europa verkocht worden. Dit kan leiden tot een verschil voor de resterende BPM die je bij invoer moet betalen van meer dan tienduizend euro.

Tips voor het importeren van auto’s

Papieren die kloppen: Zorg er altijd voor dat het Car Identification Number (VIN) op het kentekenbewijs en het VIN dat zich in het voertuig bevindt hetzelfde zijn.
Beoordeel een boek nooit alleen op zijn omslag: Onderzoek zowel het interieur als de buitenkant van het voertuig. Bij het bepalen van de prijs van een auto is de staat van de mechanische onderdelen van de auto een zeer essentiële factor.
Als de prijs, toestand of kenmerken van een voertuig te mooi lijken om waar te zijn, kun je er zeker van zijn dat ze dat ook zijn. Daarom moet je altijd oppassen als de kilometerstand extreem laag is, als er geen onderhoudsboekje bij zit, of als de prijs beduidend lager is dan de waarde die op de markt als redelijk beschouwd zou worden.
Koopnota Zorg er altijd voor dat je een koopnota of een koopovereenkomst vraagt. Bij de aankoop moet je ook informeren naar de garantie en de kleur van het product.
Een voertuig invoeren dat beschadigd is: Als je een beschadigd voertuig in Nederland invoert, houd er dan rekening mee dat je een extra schade-inspectie moet doorstaan om het proces te kunnen afronden. Dit zal meestal leiden tot hogere kosten, en ook tot een langere duur van de hele aanvraagprocedure voor een nummerplaat.
Berekening van de BPM Stel CarTax in staat de BPM van tevoren te controleren, zodat je niet verrast wordt door het resultaat. De BPM varieert naargelang het soort voertuig.

Bron: Auto importeren waar op letten

Nieuwste blogs

Lees ook

Leer beter verkopen

Leer beter verkopen

Leer beter verkopen zodat je meer sales krijgt, meer investeerders kunt binnenhalen, en meer partnerschapsovereenkomsten